divendres, 28 de març del 2008

DEL SEGRE A L'EBRE


Semblarà sorprenent això d'entrada, però el cert és que l'aprendre que el Segre és un afluent de l'Ebre em suposà una amarga experiència al seu moment. Feia 2n d'EGB, amb set anyets, i a classe era el moment en què tots els del curs ens trobàvem dempeus al voltant de la mestra perquè aquesta ens preguntés la lliçó. I fou així com em llançà la fatídica pregunta, la de què anomenés un afluent del nostre riu. Aquella ignorància puntual em costà perdre el primer lloc, que em fou arrevassat per un altre company qui respongué amb to victoriós "el Segre!". Quina sensació de derrota i desencís -i rabieta- vaig experimentar llavors!. Això sí, mai més en la vida se m'oblidaria aquest vincle hidrològic entre el Segre i l'Ebre.

Sabem prou tothom que des del govern de la Generalitat es vol impulsar la portada d'aigua del Segre cap a la conca del Llobregat per tal de solucionar el problema d'abastiment d'aquest element líquid a l'àrea metropolitana barcelonina. Els nostres governants estan duent a terme autèntics malabarismes verbals per tal de vendre aquesta mesura, la qual diuen que sols s'executarà en cas extrem. Hi ha un terme tabú, que procuren no pronunciar: transvasament. Perquè de fet és això al cap i a la fi, uns transvasament d'aigües des de la capçalera del Segre cap al Llobregat. Però al costat hi ha un altre terme tabú: Ebre. Perquè com bé referia al començament, el Segre és un afluent de l'Ebre. O dit d'una altra manera, el Segre forma part de tot el conjunt hidrogràfic del riu Ebre. De fet, en el seu últim tram, al seu pas pel territori català el seu elevat cabal (en comparació el que caracteritza a la resta del seu curs anterior) l'assoleix un cop ha rebut les aigües del Segre.

En resum, com es vulgui, directa o indirectament és el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona el que s'està planificant amb aquesta mesura en concret, deixant de banda que tot el sistema de regs serveixi també a la llarga per a la mateixa destinació. Se'ns dubte que després d'haver donat suport als anti-transvasistes quan la lluita es dirigia contra el PHN del govern del PP, ara dur a terme una mesura semblant s'ha de disfressar d'alguna manera perquè no es pugui dir que es tracta del mateix. Tant se val! De seguit se'ls hi ha vist el plumero. I per molt que es digui que seria una mesura molt puntual, un cop amb el caramel a la boca a veure qui el deixa perdre!