dissabte, 9 de gener del 2010

EL FUTUR DEL REGISTRE CIVIL


Diversos mitjans de comuncació han destacat l'aprovació pel Consell de Ministres del Govern central de l'avantprojecte de la Llei del Registre Civil. Gairebé els titulars han insistit en un dels aspectes més anecdòtics com és de la desaparició del Llibre de Família que comportarà la nova normativa cas de què tiri endavant, un document que en els últims anys era ja en molts aspectes obsolet. Si el seu funcionament implica que els usuaris puguin assolir les pertinents certificacions a través de la xarxa, o que els funcionaris de les administracions públiques accedeixin a les dades dels ciutadans sense que hagin de sol·licitar les pertinents certificacions als interessats, representarà un gran pas endavant. Crec que això darrer és el més positiu de la futura llei de cara al servei al ciutadà, si tenim en compte que amb l'actual sistema una tramitació administrativa en la qual es precisaven certificacions del Registre Civil solien esdevenir força feixuga, sobretot si aquests documents s'havien de sol·licitar a registres fora de la població de residència de la persona interessada, amb el consegüent retard a causa del correu (i segons els casos, cal sumar-hi la poca celeritat en la tramitació i la resposta del registre on s'ha dirigit la sol·licitud), o l'altra alternativa que consisteix en anar a buscar-lo in situ, però molts cops, segons el lloc, havent d'esperar el torn pertinent després de tot un matí de llargues cues.

Algun pas en aquest sentit ja s'està fent. Durant els últims anys s'ha estat duent a terme el procés d'informatització del Registre Civil. En el cas de Flix, com es féu públic, des del passat mes de novembre el procés d'inscripció dels assentaments del Registre Civil ja es fa informàticament; sols falta l'altre pas que consisteix en la digitalització dels llibres de registre (naixements, casaments i defuncions) a partir de l'any 1950. Atenent a la informació sobre la futura llei, totes aquestes dades instroduïdes amb l'actual sistema, més les que s'assoleixin un cop s'apliqui la normativa futura seran les que es podran accedir a través de la xarxa.

Esperem que aquesta nova llei faci realitat les expectatives d'agilitat dels processos administratius que pot aportar la seua aplicació, de cara a millorar el servei per a tots els usuaris.

dimarts, 5 de gener del 2010

OPINO QUE NO


Des que el passat 29 de desembre el BOE va publicar la resolució que obria el període perquè els municipis que ho desitgin, presentin la seua candidatura a allotjar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC, ATC, en les seues sigles en castellà), s'ha intensificat a Flix el debat entre aquelles persones partidàries de què l'MTC s'ubiqui a Flix, i les que n'estan absolutament el contra. Ara per ara, i després de llegir el que s'ha anat publicant en diversos blocs, tret d'alguna intervenció que intenta moderar el to, la sensació és que hi ha una crispació in crescendo.

Pel que a mi respecta, que quedi clar abans de continuar endavant: no sóc partidari que l'MTC faci cap ni a Flix ni a cap població que n'estigui a prop.

Entenc els motius d'aquells que ho defensen: davant una situació de crisi en què ens trobem immersos, amb el tancament de plantes productives i el consegüent augment de l'atur que això ha generat, les perspectives que representarien la instal·lació a Flix de l'MTC pel que fa a la creació de llocs de treball i la generació de riquesa són altament positives. En algun cas també he constatat algun parer en el sentit de què tot i el risc que comporta, mentre no hi hagi res més, seria una bona solució, no la definitiva, per al futur econòmic del poble, i que un cop assolida, s'hauria de seguir cercant altres activitats que se sumessin al nostre teixit econòmic. Sens dubte que sona molt bé tot això, però cal posar a l'altre plat de la balança tot allò que l'MTC té de negatiu i perillós.

Recordem que la funció principal d'aquesta instal·lació és la d'emmagatzemar els residus procedents del cicle productiu de les centrals nuclears. En aquest aspecte és més explícita l'expressió popular com és conegut l'MTC, la de cementiri nuclear. Aquestes restes són altament radioactives, comptant que tones i tones d'aquest material serien les que es dipositarien al magatzem. Tot i les mesures de seguretat a què són sotmeses (certament, és així), ara per ara ningú no assegura la seua efectivitat al cent per cent, a més cal sumar el risc que suposa el seu transport des del lloc d'origen. Pel que fa a la generació de llocs de treball tampoc representa una meravella ni una solució a molt llarg termini: tres-centes (fins a cinc-centes) poden arribar a treballar-hi durant la seua construcció (dos o tres anys, si fa no fa), i un cop en marxa, la seua plantilla oscil·la al voltant de la cinquantena... i això durant seixanta anys, amb la incògnita afegida de què passarà amb les instal·lacions de l'MTC i els residus acumulats un cop deixi de funcionar (un autèntic marrón per aquells que s'hi trobaran). Sóc conscient que és el nombre de llocs de treball que pot aportar allò que més atrau als partidaris del magatzem més amb els temps que corren, però per a mi seria caure en un error córrer aquest risc a més de perpetuar un model i unes actituds respecte al futur econòmic del nostre poble que més valdria superar.

Un altre aspecte que cal valorar és l'efecte de rebuig que pot comportar la presència de l'MTC en un territori de cara a la implantació d'altres activitats econòmiques, a no ser que siguin del mateix ram amb la conseqüència que acabi esdevenint el territori en qüestió en una mena de femer industrial. I també quina paradoxa seria, en el cas concret de Flix, que el mateix estat que inverteix milions d'euros en retirar els residus del riu, aboqui altres milions per portar altres residus al nostre terme. Tot i que, val a dir-ho també, la rumorologia apunta que la seua probable instal·lació s'efectuarà molt lluny, que hi ha altres candidats més ben situats.

No he volgut concretar ni he pretès ser concloent amb aquesta entrada del bloc, per la qual cosa me n'he estat d'aportar xifres i dades com altres han fet i no jo no faria més que repetetir-ho. El que sí, i torno al que he dit més amunt, al marge de què al seu dia el ple de l'Ajuntament de Flix ja va expressar la seua oposició fa tres anys, la meua opinió a la instal·lació de l'MTC al nostre poble és un NO.

diumenge, 3 de gener del 2010

L'ANY QUE COMENÇA


En un article publicat en el darrer número de La Vanguardia del 2009, Màrius Serra ens destacava un dels trets excepcionals que té l'any que tot just acaba de començar: En el 2010, el 20 dobla al 10. Això no succeïa des de 1809 i no tornarà a donar-se fins al 2211. Gaudim-lo. No deixa de ser un fet anecdòtic, però jo i vull suposar-me que tothom, voldria gaudir del 2010, però com l'any de la recuperació, de què la crisi que ens atonyina comenci a remetre i puguem veure la llum al final d'aquest angoixant túnel. Sabem prou que estem immersos en un fenomen d'abast mundial, però que a Flix en particular ha tingut una especial incidència. De fet, al nostre poble podem qualificar el 2009 com un veritable annus horribilis, i no sols per la incidència de la crisi al nostre teixit econòmic, sinó que també cal sumar-hi un seguit de fets que han estat dramàtics, entre ells un seguit de morts sobtades, algunes que ens han sorprès -com la de la regidora Montse Canals- i altres produïdes en circumstàncies tràgiques -com la del jove Xavier Rodríguez o la recent de Maria Negru. Un any per oblidar, del qual és desitjable que passi a la història com el de la crisi, el de la seua culminació, i no n'haguéssim de parlar en un futur com lo mal any primer, recuperant aquesta expressió d'una crònica medieval que feia referència a l'inici d'un període de fatalitats durant el segle XIV.

Esperem que tinguem un nou any, més que mai, ple d'il·lusió, esperança i prosperitat.

BON ANY 2010!