dimecres, 9 de gener del 2008

"FLIX. ARAGÓN, ESPAÑA"


Ahir arribava a les meues mans el llibre Presas de Endesa en el mundo. Publicat el 2007, luxosament enquadernat, amb un format de Din A-4 aproximadament, fulls de paper satinat i fotografies a tot color, el volum ofereix la llarga llista de totes les preses que són propietat o estan participades per l'empresa Endesa i que es troben en els territoris d'estats de tres continents: Espanya (la majoria), Itàlia, Turquia, Argentina, Brasil, Colòmbia i Perú. De cadascun d'aquests complexs (excepte els de Turquia), s'aporta una fitxa amb les respectives dades descriptives i tècniques, fotografies i un mapa de l'estat corresponent indicant la ubicació geogràfica de la presa.
Un es pot imaginar que la primera cosa que vaig fer fou buscar Flix a l'índex i aquí em trobo amb la primera sorpresa, on el títol de la fitxa estava escrit així, tal qual:

Flix. Aragón, España

Suposant que allò era un error puntual, vaig anar cap a la pàgina corresponent. Res! Es confirma en l'epígraf de la fitxa allò que figurava a l'índex:

Salto de Flix. Aragón, España

Qui ho havia de dir! Sense que ningú no se n'assabentés, es veu que el nostre territori municipal ha acabat integrant-se a la comunitat aragonesa. No obstant això, vaig cercar al llibre l'altra presa que es troba a prop de les nostres contrades, riu amunt, a Riba-roja, i això és el que hi figurava:

Riba-roja. Cataluña, España

O sigui, Ebre amunt tenim Catalunya i aquí ens trobem a l'Aragó. Hem de concloure així que segons la geografia endesana Flix és un enclau de l'Aragó enmig de territori català.

Quina llàstima! Tan bonic que havia quedat el llibre!