dilluns, 17 de novembre del 2008

UN CORRESPONSAL DE FLIX A "LA VANGUARDIA"

Dissabte passat a mig matí, esperant l'inici dels actes del 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre, Quim Carranza em comentava les notícies sobre Flix que havia trobat a l'hemeroteca digital de La Vanguardia. Concretament, Quim em feia referència a les que tractaven els esdeviments derivats de la vaga de 1933, i que una de les notes anava signada per un tal Bagés. Entre altres coses, vam convindre que si un mitjà com La Vanguardia es féu ressò al seu dia d'aquella vaga, fent-ne un seguiment força acurat, era simptomàtic de la importància que es donava a aquell episodi de la nostra història local, i al mateix temps que amb tota probabilitat els diaris més propers a les nostres contrades segurament aportaren reportatges molt més amplis.

A la tarda, una estona abans d'anar La Social a veure l'altre acte que s'havia de fer sobre la Batalla de l'Ebre, vaig dedicar-me a buscar les notícies que m'havia indicat Quim. Efectivament, n'hi ha força quantitat, tot i que la seua extensió varia. N'hi ha algunes s'estenen poc més d'una línia, i altres ocupen prop d'una columna sencera. No obstant, una em cridà l'atenció, i no sols pel seu contingut i extensió, sinó per qui la signava: Mariano Bagés Grau. Vaig recordar-me llavors d'allò que em digué Quim sobre un tal Bagés, i en aquell moment es confirmava. La nota va sortir publicada a l'exemplar del 31 d'octubre de 1933. Fa referència a tres esdeveniments: l'incendi, sembla ser que provocat, d'una masia del poble, propietat de Manuel Sánchez, qui hi tenia una fusteria, a més de fer esment d'altres incendis de masies i la tala d'arbres de diverses finques de Flix, fets tots ells relacionats amb la vaga; l'accident patit per un obrer de la construcció, Josep Estopà, en caure d'una bastida; i el trasllat a Reus, després d'una llarga estada a Flix, de Lluís Díez Bartomeu (qui, si no vaig errat, exercí de metge o farmacèutic al nostre poble; ja em corregirà algú si no fou així).

Vaig estar buscant dins l'hemeroteca digital si hi havia cap nota més signada per Mariano Bagés. La cerca, però, va resultar infructuosa, tot i que tinc la sospita que la resta de notícies aparegudes, tot i no anar signades per ningú, la seua redacció podria atribuir-se a la mateixa persona. No obstant, i mentre no es demostri el contrari, sols disposem d'aquest petit reportatge l'autoria del qual pertany a un flixenc, a Mariano Bagés -Mariano del Sereno- qui almenys en una ocasió i de forma explícita féu de corresponsal a la nostra població d'un dels principals rotatius del nostre país com és La Vanguardia.