dissabte, 13 de desembre del 2008

"BRIGADISTES" DE FLIX

Qui més, qui menys, ha sentit a parlar de les Brigades Internacionals, aquestes unitats militars integrades per voluntaris estrangers que van intervenir en la Guerra Civil espanyola, en suport del govern de la República. També és conegut que les diverses unitats (batallons) adscrites a les brigades solien portar noms de personatges que havien estat un referent per a les esquerres -Lincoln, Garibaldi, André Marty, Dimitrov, Thaelmann, etc.-, i al mateix temps cadascuna de les referides unitats es nodria de voluntaris procedents del país d'origen de la personalitat que els donava nom: al Batalló Garibaldi hi havia voluntaris italians, al Lincoln, nordamericans, Thaelmann, alemanys, per posar alguns exemples. No obstant, aquesta adscripció nacional no fou al 100%, sinó que en una mateixa unitat, podrien haver-hi brigadistes procedents d'altres països. I no sols això, ja que també formaren part de les Brigades Internacionals soldats de lleva reclutats per la República. I fou per aquesta circumstància que alguns joves de Flix també en feren cap.

Almenys jo he pogut conèixer el cas de dos reclutes flixencs, pertanyents a la lleva de 1939, però allistats el 1937, i que foren integrats al Batalló Thaelmann. Ambdós -ja fa força anys traspassats- van explicar-me al seu moment la seua experiència i vivències durant la Guerra Civil i el seu pas per les Brigades Internacionals. Històries que anaven des de la seua convivència amb els voluntaris estrangers vinguts d'arreu del món (alemanys, iugoslaus, polonesos, nordamericans, cubans...), la participació en algun episodi destacat del conflicte, com la Batalla de Guadalajara, fins a algunes anècdotes personals viscudes enmig del conflicte, algunes d'elles bastant colpidores. No obstant, cal remcarcar, com he dit, que foren integrats a les Brigades Internacionals, com a soldats de lleva. Faig aquest aclariment pel fet que un i altre testimoni ideològicament estaven identificats amb el bàndol franquista. Fins i tot, un d'ells m'explicà que la seua destinació a les brigades probablement fos més aviat com a càstig a causa de la seua ideologia, tenint en compte que aquestes unitats militars actuaven sempre a primera línia de foc i el risc evident i macabre que això comporta. De fet fou un fenòmen estès en un i altre bàndol que reclutessin soldats que políticament no els eren afins. En el cas dels nostres brigadistes flixencs, a la mínima oportunitat desertaren i van passar-se a l'exèrcit franquista. Això no els evità haver d'estar recluïts en camps de concentració durant un temps, abans de ser plenament integrats a les files de les tropes rebels. I no sols això, sinó que un cop acabada la guerra, van haver de fer el servei militar durant el temps que els faltava per completar-lo, sense que els comptabilitzés el temps que van romandre a les files republicanes. I de fet, sembla ser que gran part d'aquest servei militar el compliren al calabós, ja que després d'haver experimentat la duresa de la guerra, realment passaven de tot.

Com he dit, he fet referència a dos casos que els vaig conèixer a través de l'explicació directa dels seus protagonistes. Probablement van haver-hi més joves de Flix i de les nostres contrades que foren integrats a les Brigades Internacionals, i no cal dir de la resta de Catalunya i del territori espanyol. Si bé es un fet conegut del qual existeixen alguns estudis, no estaria de més realitzar la recerca pel que fa a la nostra població i el nostre territori en relació a aquest tema, ara per ara que jo sàpiga, inèdit.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Collazos! Soc Albi (el de la depuradora). Quina sort poder copçar la trista realitat d'autèntiques reliquies humanes. Força bó l'escrit, el meu iaio, va ser tancat més de cinc anys als "calabosos" de Torrero (Saragossa), això eren herois. Una abracada i salut per tots plegats.