dijous, 4 d’agost del 2011

LA PERCEPCIÓ DEL MAL GUST

Alguns mitjans de comunicació -entre ells El Periódico i Ara- recollien avui la notícia que l'ajuntament de Pisa ha iniciat una campanya contra els venedors de souvenirs de mal gust. Les fotografies que acompanyen els reportatges mostren calçotets, delantals i altres peces de roba que exhibeixen els genitals de l'escultura del David de Miquel Àngel, o de la Torre de Pisa amb clares connotacions fàl·liques. Sembla ser que alguns comerciants han estat ja multats i el que pretén el consistori pisà és retirar o com a mínim, que nos'exposin en públic aquests souvenirs vergonyosos i que falten al respecte.

No entraré en debats envers on comença i on acaba la percepció del mal gust. Cadascú té els seus criteris, i algú es podrà sentir més ofès o li faran gràcia aquests objectes amb clares referències sexuals d'acord amb les seues conviccions. En tots els viatges que he realitzat, si fa no fa, a totes les botigues i parades de souvenirs és comú trobar-se articles d'aquest calibre. A mi, particularment, aquestes estupideses barroeres el que em provoquen quan les veig és un sentiment que va des de l'absoluta indiferència fins a un lleu somriure.

No obstant, durant el meu periple per Itàlia que vaig efectuar fa dos anys, un souvenir sí que em va cridar força l'atenció. Fou en una parada a prop de la famosa Fontada di Trevi, a Roma. Entre una munió de pósters amb imatges emblemàtiques de la capital italiana (el Coliseum, la Fontana di Trevi, la Piazza Navona, la Plaça de Sant Pere del Vaticà, etc.), n'hi havia, i no precisament de petit tamany, alguns amb la fotografia de Benito Mussolini. Que enmig de la capital d'un país occidental, suposadament democràtic, et trobis que s'exibeix com a record la imatge d'un personatge inefable, que entre els diversos actes rebutjables duts a terme sota la seua responsabilitat, trobem els comesos per alguns dels seus subordinats com foren els pilots que bombardejaren nombroses poblacions catalanes -entre elles, Flix- durant la guerra civil, amb tot el rastre de víctimes entre morts i ferits, sincereament, no em va fer gens de gràcia.

Per tant, posats a retirar souvenirs indecents, de mal gust i obscens, respecto el que puguin opinar les autoritats pisanes (i suposo que d'altres indrets d'Itàlia) sobre l'exposició de genitals, però, si us plau, demano que de cara al decòrum ciutadà que diuen defensar, també retirin de les parades aquest lamentable souvenir amb la imatge d'un dels grans carnicers de la història.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A Rusia per tot areu troves recors de Lenin,i ningu en diu res.No se qui va fer mes mal.

Josep Antoni Collazos Ribera ha dit...

Totalment d'acord, i si n'hi hagués d'Stalin, encara ho trobaria pitjor.