Una de les bones notícies d'avui ha estat que la pàgina web de La Vanguardia ofereix el seu servei d'hemeroteca digital de forma totalment gratuïta (fins ara, era de pagament). D'aquesta forma, es poden consultar tots els exemplars digitalitzats d'aquest diari, desde el núm. 1, publicat l'1 de febrer de 1881, fins els nostres dies. Compta amb un cercador que permet fer consultes per data, paraules clau i tendències (continguts). També possibilita que els resultats puguin ordenar-se per rellevància, o per data ascendent o descendent. L'únic handicap detectat és que en fer la recerca per paraules clau, el cercador es basa en el contingut dels textos reproduïts digitalment, i molts cops no els interpreta correctament, cosa que pot comportar que determinades notícies no surtin relacionades en els resultats. Amb tot, cal felicitar i agrair a aquest influent diari aquesta iniciativa de posar a l'abast del públic en general el seu important fons d'hemeroteca a través de la xarxa sense cap dispendi.
Com no podia ser menys, una de les primeres consultes realitzades ha estat buscar notícies relacionades amb Flix. Un cop feta la consulta, a data d'avui ha donat un resultat de 9.613 entrades. La més antiga és del 7 de maig de 1881, de poca rellevància, ja que es tracta d'una nota remesa per l'administració de correus de Barcelona amb una llista de trameses retingudes per no estar franquejades (entre elles la d'un tal José Bagés, de Flix). La següent notícia referent al nostre poble és del 31 d'octubre de 1881, encabida entre les pàgines 5 i 6 d'aquell exemplar (6.049 i 6.050, realment) i que fan referència a l'existència de vacants de titulars a diverses escoles de la demarcació tarragonina, entre elles la de Flix, i que us reprodueixo (cliqueu-hi damunt per ampliar-la).
1 comentari:
El lector és miop. hipermetrop o astigmatig, com una persona, i no distingeix bé les paraules i no llegirà sempre Flix, per tant, pots cercar combinacions com Plix, Fiix, Fllx (amb dues L) i altres, substituint la F, la i, la l o la x per altres que creguis oportunes o inversemblants com Glix, Klix o Clix, etc... i trobaràs més resultats.
És un truc que faig servir molt i que em fa trobar més articles a les hemeroteques o arxius de tot el món.
Salutacions
J.A.
Publica un comentari a l'entrada