dimarts, 5 de gener del 2010

OPINO QUE NO


Des que el passat 29 de desembre el BOE va publicar la resolució que obria el període perquè els municipis que ho desitgin, presentin la seua candidatura a allotjar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC, ATC, en les seues sigles en castellà), s'ha intensificat a Flix el debat entre aquelles persones partidàries de què l'MTC s'ubiqui a Flix, i les que n'estan absolutament el contra. Ara per ara, i després de llegir el que s'ha anat publicant en diversos blocs, tret d'alguna intervenció que intenta moderar el to, la sensació és que hi ha una crispació in crescendo.

Pel que a mi respecta, que quedi clar abans de continuar endavant: no sóc partidari que l'MTC faci cap ni a Flix ni a cap població que n'estigui a prop.

Entenc els motius d'aquells que ho defensen: davant una situació de crisi en què ens trobem immersos, amb el tancament de plantes productives i el consegüent augment de l'atur que això ha generat, les perspectives que representarien la instal·lació a Flix de l'MTC pel que fa a la creació de llocs de treball i la generació de riquesa són altament positives. En algun cas també he constatat algun parer en el sentit de què tot i el risc que comporta, mentre no hi hagi res més, seria una bona solució, no la definitiva, per al futur econòmic del poble, i que un cop assolida, s'hauria de seguir cercant altres activitats que se sumessin al nostre teixit econòmic. Sens dubte que sona molt bé tot això, però cal posar a l'altre plat de la balança tot allò que l'MTC té de negatiu i perillós.

Recordem que la funció principal d'aquesta instal·lació és la d'emmagatzemar els residus procedents del cicle productiu de les centrals nuclears. En aquest aspecte és més explícita l'expressió popular com és conegut l'MTC, la de cementiri nuclear. Aquestes restes són altament radioactives, comptant que tones i tones d'aquest material serien les que es dipositarien al magatzem. Tot i les mesures de seguretat a què són sotmeses (certament, és així), ara per ara ningú no assegura la seua efectivitat al cent per cent, a més cal sumar el risc que suposa el seu transport des del lloc d'origen. Pel que fa a la generació de llocs de treball tampoc representa una meravella ni una solució a molt llarg termini: tres-centes (fins a cinc-centes) poden arribar a treballar-hi durant la seua construcció (dos o tres anys, si fa no fa), i un cop en marxa, la seua plantilla oscil·la al voltant de la cinquantena... i això durant seixanta anys, amb la incògnita afegida de què passarà amb les instal·lacions de l'MTC i els residus acumulats un cop deixi de funcionar (un autèntic marrón per aquells que s'hi trobaran). Sóc conscient que és el nombre de llocs de treball que pot aportar allò que més atrau als partidaris del magatzem més amb els temps que corren, però per a mi seria caure en un error córrer aquest risc a més de perpetuar un model i unes actituds respecte al futur econòmic del nostre poble que més valdria superar.

Un altre aspecte que cal valorar és l'efecte de rebuig que pot comportar la presència de l'MTC en un territori de cara a la implantació d'altres activitats econòmiques, a no ser que siguin del mateix ram amb la conseqüència que acabi esdevenint el territori en qüestió en una mena de femer industrial. I també quina paradoxa seria, en el cas concret de Flix, que el mateix estat que inverteix milions d'euros en retirar els residus del riu, aboqui altres milions per portar altres residus al nostre terme. Tot i que, val a dir-ho també, la rumorologia apunta que la seua probable instal·lació s'efectuarà molt lluny, que hi ha altres candidats més ben situats.

No he volgut concretar ni he pretès ser concloent amb aquesta entrada del bloc, per la qual cosa me n'he estat d'aportar xifres i dades com altres han fet i no jo no faria més que repetetir-ho. El que sí, i torno al que he dit més amunt, al marge de què al seu dia el ple de l'Ajuntament de Flix ja va expressar la seua oposició fa tres anys, la meua opinió a la instal·lació de l'MTC al nostre poble és un NO.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

I sí això passa, per desgràcia, que passarà més aviat a Ascó o a Vandellós, algun flixanco del futur farà un bloc de nom "Delenda est Flexus!"

Aquí ja en tenim un al riu de MTC.

BON ANY NOU I SALUT!!

JA

No al cementeri nuclear a la Ribera ha dit...

CEMENTERI NUCLEAR A ASCÓ??: NO GRÀCIES!
ASSEMBLEA INFORMATIVA
dimecres 20 GENER a les 20H TEATRE LA LLANTERNA Móra d' Ebre

Anònim ha dit...

Molt ben expressat. De veritat.
Ara, calen matisar algunes coses.

feina?
fent-lo potser sí, però majoritàriament de personal de construcció. Res de tècnics ni places gaire qualificades. I, igual que quan es va fer la nuclear, si se'n necessita aquests vindran de fora, ja experimentats.

I després?

"L'avantatge de l'MTC és que es refrigera de manera passiva. Funciona sol. No hi ha cap motor en marxa ni és necessària l'acció humana per garantir la seguretat."

Això ho diu el pronuclear marià vila d'abadal, gerent de l'AMAC (ves què ha de dir si la feina li'n depèn!)

http://www.elpunt.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/125769-lno-hi-ha-arguments-cientifics-contra-lmtcr.html

O sigui que per feina no hi ha gaires motius per estar-hi a favor. Les dades de la cinquantena en ple funcionament són molt optimistes.

Residus
El dia que em diguin què se'n pot fer, finalment, d'aquests residus, en parlem. Perquè, a hores d'ara, encara no se sap. No hi ha cap tractament possible.
I no em val "en cent anys ja ho haurem resol", perquè la fusió també fa noséquantsanys que "ho havien d'haver resolt".

Aquesta presentació, agafant-ho del mateix pronuclear, evidencia que calen molts anys (pàg 24)... cent mil!!!! per a que l'urani torni al seu estat natural (ja de per sí radioactiu i perillós)
http://www.upc.edu/web/CatedraMediAmbient/documents/MariaViladAbadal.pdf