dimecres, 4 de juliol del 2007

AL VOLTANT D'UNA FOTOGRAFIA


Per qüestions particulars, no vaig poder estar a l'última edició de la Fira del Llibre i de l'Autor Ebrencs el passat 3 de juny, a Móra d'Ebre. Em va saber greu, després d'haver-hi assistit tres anys seguits, les tres primeres edicions. Vaig haver de conformar-me amb el que em van explicar alguns dels que hi van anar, els retalls de premsa i la pròpia pàgina web de la Fira. En aquest espai virtual fou on vaig trobar la fotografia que reprodueixo. Correspon a l'última tanda de presentacions de llibres i com s'ha anat programant en cada edició de la Fira, hi participen majoritàriament autors riberencs, autors del nostre territori amb les seues obres més recents. Ves per on, dels deu autors que hi havia a la taula en aquesta tanda, quatre d'ells eren del nostre poble, de Flix. A l'esquerra, mig amagat, es veu a Josep García Blas (Josep de Flix). Cap al centre de la taula, podem distingir bé a Andreu Carranza. A la dreta de la fotografia, asseguts junts, Albert Guiu i Remei Franch. Ho reitero, de deu, quatre autors de la nostra població, quatre conreadors de la creació literària.

Però no hi són tots en aquesta imatge. A risc de deixar-me'n algun, podem afegir a aquesta llista a Laura Mur i Joan Carles Casadó. Si anem més allà, fora del nostre poble, ampliem aquesta enumeració amb dos filles i un nét de flixencs: Noemí Bagés (Tarragona), Núria Masot (Palafrugell) i el joveníssim Rafael Martín Masot (Granada). Fins i tot, m'atreveixo a incloure a una autora, Luisa González (Tarragona), que va viure pocs anys a Flix, però que no dubta en fer menció i recordar aquesta etapa de la seua vida; tant és així, que la seua primera novel·la transcorreix al nostre poble.

Si traspassem la línia de la creació literària, engradim encara més la nostra nòmina d'autors. Comptaríem amb una llarga llista si comencem amb tots els que han conreat les obres i escrits de recerca i assaig. No obstant, anomeno tres que han destacat, tots ells dins del camp de la història: Josep Sánchez, Pere Muñoz i Francisco R. Visa.

Hi sumaria a més a més tota la constelació de col·laboradors que ha tingut la nostra premsa local (la més constant i veterana de la comarca) al llarg de tota la seua història, i també, finalment, tota aquesta explosió de blocaires sorgida recentment.

Cadascú amb el seu camp i el seu estil, però amb un tret comú: l'afició i el plaer per l'escriptura. En definitiva, Flix, un niu d'escriptors, una petita gran república de les lletres. Que no s'aturi aquest impuls que ens honora!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Me ha sorprendido y emocionado que me menciones en tu esccrito. ¡Gracias!
Rafa