diumenge, 2 de març del 2008

"ALLÒ ÉS L'EBRE!"



El dissabte 23 de febrer es féu a Flix, al llarg del matí i a l'estatge de l'Orfeó, l'assemblea anual de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC). El fet que el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre commemori el seu 25è aniversari aquest 2008 i que la seu de l'entitat estigui ubicada al nostre poble, foren els motius que portaren a la CCEPC a què aquell acte tingués lloc a Flix, i al que assistiren més de 60 representants de centres d'estudis vinguts d'arreu dels territoris catalanoparlants. En finalitzar l'assemblea (monòtona com solen ser aquests actes, malgrat el suport dels consabuts power-point), abans del dinar els assistents foren convidats a fer una visita a indrets emblemàtics de Flix, podent escollir en anar al Castell Nou o a passar la barca del Riu de Baix. Jo vaig participar en la primera de les visites, la del castell, per a la qual se m'oferí que els fes una explicació sobre aquesta construcció carlista, la seua història i el seu entorn.

Una vegada vaig fer-los la xerrada, es féu la visita a les runes del castell. Mentre érem a dins, un dels visitants, després de fer una ullada per l'enorme esvoranc d'un dels murs, amb inconfusible accent barceloní se'm dirigí a mi amb la següent pregunta:

Perdoni! Allò que es veu a sota és un canal de reg, oi?

La meua resposta fou breu i, sobretot pel que fa al to, contundent:

Allò és l'Ebre!
L'home em mirà amb expressió incrèdula i jo vaig assentir amb el cap per reafirmar el que acabava de respondre-li. Certament, tot s'ha de dir que el seu dubte era del tot explicable, ja no sols pel fet de que no fos del poble, sinó pel lamentable aspecte que ofereix el riu més enllà de la presa, durant el primer tram del trajecte del meandre.
Com som prou coneixedors a Flix, des que es construí la presa de l'embassament i el túnel que condueix el riu cap a la central hidroelèctrica (més el de navegació), aquesta circumstància ha modificat i afectat el corrent que va cap al meandre. Excepte durant les crescudes naturals del riu o alguns desembassaments esporàdics d'aigua, l'aportació hídrica a aquest tram de riu tan singular i nostrat és escassa. I en l'època de sequera que impera actualment, la situació és encara més preocupant. Però és que, de fet, si bé nosaltres ho veiem des de la nostra part de riu, la que transcorreix pel nostre terme, aquest pronunciat descens del cabal de l'Ebre és visible i notori en gran part de la seua conca. He pogut veure imatges del seu pas per Saragossa i per Tortosa durant aquestes últimes setmanes i, francament, fan esgarrifar. És cert que d'uns anys cap aquí la quantitat d'aigua que baixa pel riu és molt minsa, com ho denoten tot un seguit de problemes que han encapçalat titulars de premsa últimament (la proliferació d'algues, la plaga de la mosca negra). Però tal com estan les coses ara, sembla que comença a agafar tints alarmants. Que la maeixa Confederació Hidrogràfica de l'Ebre comenci a plantajar-se dur a terme restriccions en l'abastiment d'aigua n'és prou simptomàtic (tot i que afirma que de moment l'aportació a la població i als regs està garantida). Que mesures d'aquest tipus es duguin a terme a la conca del que està considerat el riu més cabalós de la península, fa intuir que la situació està força malament.
I enmig de tot plegat, torna a planar el fantasma del transvasament. Tot i la prudència inicial, els peperos tornen a esgrimir la realització del transvasament de l'Ebre cada cop més de forma descarada durant aquesta campanya electoral. Al cap i a la fi és un projecte al qual mai no han renunciat. Per aquesta i moltes més altres raons espero i desitjo que no assoleixin el poder després dels comicis del proper 9 de març. Però, com ja s'ha pogut comprovar, no sols són ells els que ambicionen l'aigua de l'Ebre. Si el missatge transvasista pepero va dirigit sobretot als seus feus del Llevant peninsular (València i Múrcia), a Catalunya s'estan alçant veus favorables a propiciar la conducció d'aigua de l'Ebre cap a l'àrea barcelonina, ni que sigui en moments puntuals. La connexió amb el minitransvasament que porta aigua cap al Camp de Tarragona podria ser una de les possibles vies. I al marge, s'està construint tot un seguit de xarxes de conducció d'aigua destinada al reg (com bé sabem, una de les captacions és a Flix), que també donen a sospitar que dins la seua destinació final hi hagi quelcom més que el simple subministrament hídric als camps de conreu... En definitiva, damunt del poc cabal, ens volen prendre la poca aigua que resta.
No gaire bé es presenta el panorama per al nostre riu i el nostre territori si la situació actual no canvia. Fou una anècdota el que em passà allí a dalt del castell. Amb tot, espero poder donar les vegades que faci falta aquella resposta d"Allò és l'Ebre! I que aquest Ebre continuï portant aigua, per suposat.